När man sätter samman PWS-kost ska man tänka på att personer med PWS bör äta mindre energi (färre kalorier) än friska jämnåriga. Mager/fettfattigt kost för att undvika för stort energiintag. Kosten bör vara fiberrik, d.v.s. innehålla mycket grönsaker, grovt bröd m.m. för at minska hungerkänslorna. Personer med PWS bör äta varierat för att få tillräckligt av alla livsnödvändiga näringsämnen. De bör äta regelbundna måltider med lågt energi innehåll för att minska hungerskänslorna, t.ex. tre huvudmåltider och tre mellanmål. Undvik socker och sockerhaltiga livsmedel. Sätt upp regler/avtal som gäller maten och konsekvent följa dessa.
Livsmedel som bör ingå i PWS-kosten*
Potatis, ris, pasta, bröd och gryn
Grovt bröd (nyckelhålsmärkt) med mindre än 5g socker och mindre än 5 g fett per 100g. Mjöler, Gryner, Ris, Pasta m.m.
Grönsaker, rotfrukter och baljväxter
Alla grönsaker och rotfrukter; färska, kokta och inlagda (utan socker). Baljväxter i begränsad mängd. Frukt och färska bär, frusna och konserverade frukter och bär utan socker och marmelader utan socker.
Mjölkprodukter
Minimjölk, lättmjölk, lättfil, lättyoghurt, (med lågt innehåll av socker och fett),
keso, mager kesella, mager hårdost och mjukost.
Ägg
Ägg i begränsad mängd.
Kött, charkvaror och inälvsmat
Magert kött av alla slag (max 10% fett), lever, hjärta, tunga och nyckelhålsmärkta charkvaror.
Fisk
Mager fisk. Fet fisk i begränsad mängd.
Fågel
Kyckling, höns och kalkon utan skinn.
Matfett
Alla oljor, flytande margarin och lättmargarin med minst 55% fleromättat fett.
Mandlar och nötter i begränsad mängd.
Drycker
Sockerfri läsk och saft, mineralvatten, vatten, kaffe och te utan socker.
Öl, vin och sprit enligt överenskommelse.
Andra livsmedel
Sötningsmedel som inte ger energi.
* RBUs PWS folder om kost